Detta är ett recept från ICA Kvantums event med asiatiskt och japanskt tema den 25-26/10. Receptet är skapat av Joakim Lundblad.

 

Viltskavsyakiniku med sunomono

Vårt skandinaviska viltkött passar utmärkt att använda i traditionella japanska kötträtter

 

Recept för 4 personer:

 

400 gram viltskav

9 dl kokt ris

Sunomono

5,5                 msk               risvinäger

3,5                 msk               socker

1                    tsk                 japansk soja

3                    krm               salt

1                   st                   gurka

1/3                 del                 morot

Buljong

1 dl vatten

1 dl kikkoman soja

1 msk mirin

2 1/2 dl risvinsvinäger

½ dl socker

1 klyfta citron

½ grönt äpple

1 klyfta vitlök

½ gul lök

2 cm ingefära

1 tsk sesamolja

1/2 grön paprika

Redning

1 msk maizenamjöl

1 msk vatten

Servering

Djupa skålar eller sopptallrikar som rymmer ca.5dl i volym

 

Gör så här:

  1. Blanda socker, soja, risvinäger och salt i en kastrull och värm blandningen så att sockret löser sig. Ställ lagen i kylen.
  2. Skala gurkan och moroten. Riv moroten och skiva gurkan i 2mm tjocka skivor och blanda ner i den kalla lagen låt det sedan stå och dra i ca en timme.
  3. Skiva grönsaker, äpple, vitlök och ingefära. Blanda det tillsammans med resterande ingredienser till buljongen i en kastrull och låt allt koka upp tillsammans. Buljongen ska sjuda i 30 minuter och sedan silas av och redas.
  4. Stek köttet på medelhög värme och låt det koka upp med buljongen.
  5. Fördela det nykokta riset mellan skålarna och fortsätt sedan med kött och buljong, toppa med sunomono.