Detta recept är skapat av Frederik Zäll och serverades på event för ICA Kvantums bästa stamkunder den 27-28/9 2016.

 

COQ AU VIN BLANC

 

4 – 6 portioner

 

1 lite tupp eller en kyckling på ca 1-1,5 kg
1 flaska Côte du Rhône Blanc
200 g rökt sidfläsk
200 g färska kantareller
10 steklökar
2 morötter
2 msk tomatpuré
10 kvistar färsk timjan
5 kvistar bladpersilja
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
3 solovitlökar
Strösocker
Rödvinsvinäger
Salt & nymald svartpeppar

 

Skär fläsket i tärningar och bryn det i en torr stekpanna. Låt dem rinna av och lägg dem sedan åt sidan. Stycka fågeln i stora bitar. Salta, peppra och bryn den i stekfettet. Lägg fågeln i en stor gjutjärnsgryta. Bind ihop 4 kvistar bladpersilja, lagerblad och timjan till en fin bukett och tryck ner mellan bitarna.

 

Hacka vitlökarna grovt och strö över fågeln. Rör ut tomatpurén i 1 msk rödvinsvinäger och häll i grytan tillsammans med det vita vinet. Lägg ner hela vitpepparkorn och lägg på locket. Låt härligheten puttra svagt i ca 40 minuter.

 

Lyft ur fågeln och håll den varm. Koka upp såsen. Låt reducera något. Smaka av med vinäger, salt, peppar och en nypa socker. Skala och skär under tiden morötterna i tunna stavar. Skala även de små steklökarna. Tvätta och ansa kantarellerna och stek allt tillsammans i en rejäl klick smör. Vänd till sist ner det stekta fläsket och ta stekpannan från värmen.

 

Lägg tillbaka fågeln i grytan, strö över svampen, löken, morötterna och stekfläsket. Strö över lite finhackad persilja och servera med en krispig baguette.

 

Detta recept är skapat av Frederik Zäll.

www.lyxlagat.se