När man ska göra sin egen pumpalykta är det bra att göra lite research och få lite inspiration på vilka mönster man vill karva i sin pumpa. Jag använde mig av pinterest, instagram och youtube för inspiration. Jag kikade även på ICAs hemsida, där fann jag en en steg för steg tutorial – som ni hittar här!

Såhär gjorde jag:

Pumpalykta – 5 enkla steg

Tips! variera gärna storleken på pumparna för att skapa en levande känsla.

  1. Skär ut locket, använd en vass kniv av lite större modell. Var försiktig. Jag valde att skära locket i form av en stjärna, med det går att variera mellan alla möjliga former; runt, oval, rund etcetera.
  2. Gröp ur innanmätet, det vill säga kärnor och fruktkött. Separera kärnor och fruktkött och spara. Torka ur pumpan med hushållspapper.
  3. Rita upp mönstret du vill göra med en tuschpenna. Om du tycker att det är svårt att rita på frihand så gör en mall i papper. Bara fantasin sätter gränserna. Jag valde att göra pumpor med olika ansiktsuttryck; någon kan vara arg/glad/ledsen t.ex. Det blir mer dynamiskt att titta på.
  4. Skär ut mönstret med en liten, vass kniv. Tryck bitarna inåt i pumpan och plocka ut dem.
  5. Torka ur pumpan en sista gång med hushållspapper, sätt in ett ljus. Jag valde ett LED-ljus för att de är säkrare än vanliga stearinljus och kräver mindre underhåll. Superenkelt att bara slå av och på.

 

Jag karvade två olika motiv i två medelstora pumpor på cirka 30 minuter, så det tar mindre tid än vad man tror – och det blir riktigt fint. Testa! Det blir garanterat en snackis bland dina gäster.